HISTAMIN

Poselská látka
Histamin je v našem těle přirozeně přítomen a je důležitou součástí celé řady řetězových reakcí. Ovlivňuje například krevní tlak, rytmus spánku a bdění, paměť a stimuluje uvolňování žaludeční kyseliny.
Histamin se také uvolňuje při zánětlivých, alergických, infekčních nebo toxických procesech.
HISTAMIN
V jídle
Histamin se také nachází v mnoha potravinách. Větší množství obsahují zejména zpracované, vyzrálé, konzervované a fermentované potraviny. Objevuje se také ale i v čerstvých potravinách.
Rozkládá se v tenkém střevě tělu vlastním enzymem diaminooxidázou (DAO).
V následujícím dokumentu naleznete podrobný seznam a hodnocení potravin.
Seznam je neustále aktualizován o nejnovější poznatky.
INTOLERANCE
Nesnášenlivost
Histaminová intolerance je termín, který se používá k popisu nerovnováhy mezi přítomností histaminu a jeho odbouráváním.
Pokud tělo neprodukuje dostatek DAO, aby odbouralo histamin z potravy, histamin se dostává do krevního oběhu a způsobuje nejrůznější příznaky.
Potraviny však nemusí nutně obsahovat histamin, aby vyvolaly příznaky.
Uvolňovače histaminu (např. jahody, mořské plody, ořechy) způsobují uvolňování tělu vlastního histaminu. Blokátory DAO (např. alkohol a kofeinové nápoje) zabraňují tvorbě DAO v tenkém střevě. A další aminy podobné histaminu mohou také vyvolat příznaky neboli symptomy.
SYMPTOMY
Dlouhý seznam
Seznam symptomů, které se mohou projevit jako histaminová intolerance, je velmi dlouhý. Symptomy se mohou u různých lidí vyskytovat v různých kombinacích, což ztěžuje diagnostiku a to je důvod proč je HIT často zaměňována s alergiemi.
Nadbytek histaminu působí na histaminové receptory a tělo začne reagovat:
-
průjem
-
bolesti břicha, křeče
-
špatné trávení
-
pálení žáhy
-
nadýmání
-
zácpa
-
nevolnost
-
zvracení

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
V běžném životě
Alergeny jsou již uvedeny na jídelních lístcích, ale povědomí o histaminu ještě není ve společnosti tak rozšířené.
Aby se lidé trpící na histaminovou intoleranci zbavili nepříjemných symptomů, jsou nuceni vzdát se pohodlnosti, požitkářství ale i různých potravin, které jsou součásti pestré a zdravé stravy.
Téma je stále v plenkách – ačkoli internet usnadňuje přístup k praktickým informacím, histaminová intolerance zatím není uvedena jako nemoc v seznamu ICD WHO (Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a souvisejících zdravotních problémů Světové zdravotnické organizace).
Přestože zájem o histaminovou intoleranci v posledních letech značně vzrostl, je stále zapotřebí dalších vědeckých poznatků k definování, diagnostice a klinické léčbě tohoto onemocnění.
milVIVA vám přeje mnoho trpělivosti na vaší cestě s mnoha užitečnými informacemi. Budeme rádi, když se s námi podělíte o své postřehy a zprostředkujete nám zpětnou vazbu.